Blat drewniany – lakierowany czy olejowany?

Polscy projektanci mebli upodobali sobie drewno jako jeden z ulubionych surowców. Naturalne, ponadczasowe – wybierane chętnie jako blat kuchenny czy do produkcji mebli industrialnych. Piękny, drewniany stół w jadalni to niewątpliwie ozdoba niejednej aranżacji. Blaty drewniane prezentują się niezwykle efektownie, ale niestety narażone są na wiele czynników, które mogą je zniszczyć. Rozlana kawa, rozbita szklanka, wysoka temperatura, a także możliwość powstania uszkodzeń mechanicznych – to codzienność. Niezbędne jest odpowiednie zabezpieczenie powłoki drewnianych mebli, aby cieszyły nas przez długie lata swoim wyglądem.

dębowy blat olejowany meble industrialne

źródło: www.wooandsteel.pl

Mamy dwie możliwości: olejowanie  lub lakierowanie blatu drewnianego. Które rozwiązanie wybrać?

blat olejowany i lakierowany                                                                            Lakier                                                                           Olej

Źródło: www.woodandsteel.pl

Powierzchnia pokryta lakierem jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Uwydatnia i podkreśla naturalny kolor drewna. Jest bardziej odporny na zarysowania w porównaniu do powierzchni olejowanych. Chroni je od zewnątrz, pozostawiając na nim grubą warstwę. Powierzchnie lakierowane mają dobra odporność na ciecze, słabszą na wysoką temperaturę. Na rynku dostępne są różne rodzaje lakierów: matowe, półmatowe czy z połyskiem. Należy pamiętać, że z upływem lat lakier może się ścierać. Nie zaleca się naprawiać ewentualnych uszkodzeń w warunkach domowych.   W przypadku odpryśnięcia lub wytarcia lakieru w jednym miejscu konieczne jest ponowne lakierowanie całej powierzchni.

Olej– wygląda bardzo naturalnie, nadaje efekt „wilgotnego drewna”. Wnika głęboko w strukturę drewna, czyniąc go odpornym na wilgoć i wysokie temperatury. Warstwa oleju podkreśla naturalną strukturę drewna, wyczuwalne jest to przy przejechaniu dłonią po blacie. Naturalne olejowoski dostępne są w wersji matowej lub z połyskiem, nadają drewnu lekko miodowy odcień. Uwydatniają kolor i usłojenie. Powierzchnie olejowany nie łuszczą się i nie wybrzuszają, pozwalają drewnu oddychać. Należy pamiętać, że drewniane blaty olejowane wymagają okresowej konserwacji (2-3 razy do roku z obu stron). Z powodzeniem można je odświeżyć w warunkach domowych. Drobne uszkodzenia, zarysowania uda się odnowić jedynie w uszkodzonym odcinku bez konieczności olejowania całego blatu.

Instrukcję jak pielęgnować meble drewniane i samodzielnie olejować blat znajdziesz tutaj.

Drewniany blat w kuchni lub jadalni to wspaniała alternatywa dla laminatu, czy płyty meblowej. To klasa sama          w sobie. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to pasuje do każdej aranżacji. Musimy jednak pamiętać, że pielęgnacja blatu nie kończy się w chwili jego zamontowania.